Var Jesus jøde? og hvad siger Facebook

September-oktober 2016

”Regnen kom tidligt til Calabrien det år. Efter en juli og august med temperaturer der fik tallene i de digitale termometre til at skifte hurtigere end stigningsprocenterne på Stelvio, begyndte regnen den anden uge i september. De afsvedne bakker fik ny farve, det flyvende brandvæsen fik sig et tiltrængt hvil, mens vinbønderne bekymret kiggede mod mørke skyer, der hver eftermiddag samlede sig over bjergene mod vest. Den regn, de havde fået i august, havde gjort godt, men nu – regn og vinhøst er uforenelige størrelser.” Sådan kunne min roman om efterårsopholdet 2016 i Calabrien begynde, men romaner er jo fiktion – noget er sandt, andet opdigt og resten er bare en måde til at udtrykke sig smart…

Jo, det har regnet og endda meget og kraftigt – ikke heldagsregn, men byger og det er vi jo ikke vant til, men opholdets længde gør, at det er lige meget, for i morgen skinner solen – og det gør den jo – og kraftigt, selv her i september.

Vi kørte fra Nivå onsdag den 31.8. med den lille bil godt pakket. Alt gik fint bortset fra, at det tog over en time at komme rundt om København om morgenen. 1000 km. og så var vi i Hilpoltstein lige syd for Nürnberg. Midt i humleland men også den gode frankenvin og så selvfølgelig schnitzel, bratwurst, sauerkraut…noget skal der til efter en dag on the road.

Næste dag ad den østlige vej gennem Østrig gennem Tauerntunnelen og videre til Friuli, hvor vi boede på kanten af alperne i Gemona. Her skulle vi ud at vandre i bjergene – og det kom vi. Vidunderlig tur, men også lidt “farlig” – stejlt mange steder og et usikkert rullende underlag at gå og klatre på – og helt unge er vi jo ikke og balancen har været bedre….op kom vi, mens lammegribbene spejdede efter os – og det er ikke løgn – for det kunne jo være, at pensionisterne gik over kanten. Gemona blev for præcis 40 år siden ramt af et kraftigt jordskælv – næsten 1000 døde i den forholdsvis lille by og det meste af det historiske centrum blev lagt i ruiner. Alt var smukt genopbygget herunder en vidunderlig lille katedral, hvor man virkelig oplevede Friuli spændende beliggenhed mellem Østrig, Slovenien/Balkan og så Italien – Venezia-området.

Mens vi var i Gemona, besøgte vi byen San Daniele 20 km. væk – berømt for sine skinker- faktisk 20% dyrere end Parma-skinkerne. Her fik vi både en kulinarisk, men også en (uventet) kunstnerisk oplevelse, for dels forspiste vi os i skinken, men i en af byens kirker var der nogle fantastiske fresker malet af Pellegrino San Daniele – næsten på højde med Giotto i Padova.

Fra Friuli kørte vi videre til Ravenna, som vi besøgte for 20 år siden. Mosaikkerne er stadig lige smukke og interessante, så vi stæsede fra kirke til kirke og så på bibelshistorie i billeder – præcis som når vi kigger på kalkmalerier. Lidt sjovt var der en mosaik med Jesu dåb – her ser man tydeligt, at Jesus ikke var jøde…jeg fotograferede den og lagde den på Facebook for at se, om den blev fanget som anstødelig.

jesus-1

Så videre mod Bari, for nu skulle vi kigge på normannisk/romansk/pugliske katedraler. Vi boede 40 km. fra Bari i Trani, hvor Italiens smukkeste katedral ligger ud mod vandet. På vejen havde vi lige gjort en kort afstikker op i bjergene for at se Frederik den andens jagtslot Castel del Monte – stor seværdighed. Næste dag kørte vi til Bari for at se de 2 katedraler, hvor især julemandens katedral er fantastisk. Så var vi mætte på indtryk og startede den lille røde mod Villa Collina og Badolat og var fremme hen på eftermiddagen – 2987 km. viste triptælleren.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.